Elopvarmet bolig

Måske kan du skære toppen af elafgiften

Hvis du bor i en elopvarmet bolig, er din elregning sandsynligvis en del større end andres. Der gælder særlige regler for kunder, der bruger elvarme til at opvarme en helårsbolig eller et sommerhus, og du har mulighed for at betale lavere elafgift for den del af elforbruget, der overstiger 4.000 kWh om året, hvis din bolig eller sommerhus er registreret som elopvarmet i BBR (Bygnings- og Boligregistret).

Der er nogle betingelser, der skal være opfyldt. Derfor skal du først ansøge BBR om at få din helårsbolig eller sommerhus registreret som elopvarmet samt at få din elleverandør til at registrere forholdet i din kontrakt. Elvarme skal være den primære varmekilde, og det kan fx være elradiatorer, elvarmekedel eller en eldrevet varmepumpe.

Hvis din bolig opvarmes med el, kan du søge om at få nedsat din elafgift

Sådan gør du

  1. Kontakt din elleverandør, bed om et BBR-skema og om at få elvarme tilføjet i kontrakten.
  2. Send BBR-skemaet til din kommune, som skal registrere samt bekræfte, at BBR-oplysningen er korrekt.
  3. Send skemaet til din elleverandør, når du modtager det retur fra kommunen
  4. Det er din elleverandør der skal sørge for, at elafgiften nedsættes for den del af dit forbrug, der overstiger 4.000 kWh årligt.

Hvis du ændrer opvarmningsform

Hvis du efterfølgende ændrer opvarmningsform til f.eks. naturgas eller fjernvarme, skal du huske at give din elleverandør besked. Du er nemlig kun berettiget til den nedsatte elafgift, hvis elektricitet er din primære varmekilde.

Virksomheder skal orientere sig hos Skat

De fleste momsregistrerede virksomheder har adgang til godtgørelse af elafgifter på elforbruget, som bruges til opvarmning. Se gældende retningslinjerne hos Skat.

Bemærk

Du skal kontakte din elleverandør, hvis du skal have den lavere afgiftssats