Elbiler

Godt at vide, når du køber en elbil eller hybridbil

Måske har du allerede besluttet dig for at købe en elbil eller hybridbil? Måske er du stadig i overvejelsesfasen? Uanset hvor du er i processen, er der en række ting, du kan få glæde af at vide og være opmærksom på i forhold til installation, opladning, sikkerhed og økonomi.

Vidste du at?

I dag kører alle nye elbiler mere end 200 km på en enkelt opladning. Faktisk kan en elbil klare 99,4 % af alle køreture på én opladning.

Opladning og installation

Som elbilsejer er der flere måder, du kan lade bilen op på. Din boligform bestemmer, hvor mange muligheder du har:

Det er nemt at være elbilsejer, hvis du bor i hus og vil udnytte, at du kan oplade din bil derhjemme. Du kan nemlig få installeret en ladeboks og derefter glæde dig over, at du kan vågne til en ‘fuld tank’ hver morgen.

Se, hvordan du gør din  bolig klar til en elbil

Når du skal oplade din elbil op i sommerhuset, skal du være opmærksom på de samme forhold med stik, ladekabel og installation, som hvis du bor i hus.

I sommerhuset kan der være længere fra elbilen til den nærmeste stikkontakt, så   fx ikke er langt nok. Men vær opmærksom på, at det ikke er tilladt at benytte en ’flytbar’ stikkontakt som fx en forlængerledning og kabeltromle.

Det er altså også vigtigt at etablere en separat installation med RCD-relæ og ladeboks eller CEE-stik, hvis du skal oplade din bil i sommerhuset. Alternativt kan du downloade en af de mange apps, som kan fortælle, hvor den nærmeste offentlige ladestander er.

Hvis du bor i lejlighed, er det af gode grunde ikke så nemt at installere en ladestander på din hjemmeadresse. Det kan lade sig gøre, men det kræver, at du tager det op med din boligforening. Du bør også her søge hjælp hos en udbyder af ladebokse eller en autoriseret elinstallatør.

De fleste elbilsejere, der bor i etagebyggeri, bruger de offentligt tilgængelige ladestandere, der findes rundt omkring – og som der heldigvis bliver flere og flere af. I grunden er det jo ikke spor anderledes end at tanke op på en tankstation. Dem kører man også efter, når tanken er kvartfuld.

Du kan oplade din elbil hos alle landets ladeoperatører, der har opsat ladestandere. Hos nogle af dem kan du tegne et ’tank så meget, du vil’-abonnement til en fast månedlig pris. Dit kørselsbehov afgør, om det er en god løsning for dig. Hvis du vælger at abonnere på opladning, er det en god idé at kigge på, hvilke ladestandere der er i dit område, når du vælger operatør. Ikke alle ladeoperatører er i hele landet – endnu.

Sikkerhedsstyrelsen anbefaler

Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at du får opsat en vægmonteret ladeboks, der er sluttet direkte til den faste installation i din bolig. En ladeboks kan nemlig klare den længerevarende, høje belastning i modsætning til dine almindelige inden- og udendørsstikkontakter, der kun er beregnet til husholdningsapparater.

Opladning af batteriet

Det er vekselstrøm (AC), der løber i det almindelige elnet. Men batteriet i en elbil eller hybridbil anvender jævnstrøm (DC). Derfor sidder der en omformer (OBC) i bilen, som konverterer AC til DC. En offentlig lynlader omformer selv fra AC til DC, og derfor går opladningen meget hurtigere. En lynlader finder du fx ved tankstationer, rastepladser og indkøbscentre.

Måske har du bemærket, at beregninger på ladetid som regel kun går op til 80 %. Det er fordi, det tager længere tid at oplade de sidste 20 % af batteriet i en elbil. Derfor er du bedre tjent med kun at lade op til 80 %, køre videre og så lade op igen, næste gang du har behov for det.

Ca. 90 % af befolkningen kan få dækket deres daglige kørselsbehov med en elbil

Det er ikke ligegyldigt, hvornår eller hvordan du lader op

Flere forskellige ting kan påvirke din opladning. Det er derfor en god idé at tænke over, hvordan og hvornår du oplader din elbil i forhold til  , bilens ladetid, installationens sikkerhed og prisen på el:

  • Klima: I Danmark kommer cirka 70 % af strømmen fra vedvarende energikilder. Især om natten kommer strømmen som regel fra energikilder med en lav CO2-belastning. I nogle lade-apps kan du vælge, at din bil kun skal lade op, når CO2-belastningen er lav. 
  • Ladetid: Med en ladeboks kan du tilpasse ladetiden i forhold til kørselsbehov, pris og miljø. Ladeboksen giver generelt en hurtigere opladning end opladning med et CEE-stik.
  • Sikkerhed: En skadet eller underdimensioneret ladeløsning kan udvikle varme og dermed ødelægge dine elinstallationer. I værste fald kan en overophedet installation bryde i brand.
  • Den aktuelle elpris kan du tjekke hos din elleverandør.

Betaling: Din afregning for strøm varierer alt efter, hvilken elleverandør og hvilket produkt du har valgt. For nogen kan det være en fordel at tegne et abonnement eller bruge en app til at styre opladningen af netop din elbil.