Investering: 200 mio. kr. skal fremtidssikre elnettet i Frederikssund

Der er fart på udviklingen i området omkring Frederikssund, hvor både nye byområder og virksomheder stiller krav til byens elnet. Radius, som ejer, driver og udbygger elnettet i København, Nordsjælland og dele af Midtsjælland, forventer, at strømforbruget i dele af området vil mangedobles de kommende ti år, fortæller Jens Fossar Madsen, adm. direktør i Cerius-Radius.

Der er et ønske om at elektrificere alle steder i samfundet, så vi kan komme fri af de fossile brændsler. Vores vigtigste opgave er, at elnettet også i fremtiden sikrer en høj leveringssikkerhed for kunderne i vores område, og der er investeringer og udbygninger af elnettet fuldstændig afgørende,” siger Jens Fossar Madsen, og fortsætter:

Vi ser blandt andet, at private investerer både i ladebokse til elbilen og varmepumper, samtidig med at virksomheder omlægger deres produktion. Vi opdaterer løbende vores prognoser for, hvordan efterspørgslen udvikler sig, så vi sikrer, at der er kapacitet i nettet til den udvikling, som vi kigger ind i.

Radius og søsterselskabet Cerius forsyner tilsammen størstedelen af Østdanmark, og de forventer frem mod 2030 at investere et tocifret milliardbeløb i vedligeholdelse, forstærkning og udbygning af elnettet.

I den konkrete investeringsbeslutning ved Frederikssund skal der blandt andet laves en stor transformerstation ved det nye byområde Vinge. Desuden skal der forstærkes kabler, købes grunde og opgraderes på eksisterende anlæg. Radius forventer sammenlagt at bruge knap 200 mio. kr. på projektet, som skal stå færdigt i 2027.

Gode vaner skal vare ved
Danskerne har under energikrisen formået at flytte meget forbrug væk fra timerne mellem kl. 17 og 21, hvor der er mest myldretid i elnettet. Det kan for eksempel være ved at køre tørretumbleren om natten eller gøre brug af mulighederne for forskudt opladning af elbilen. Disse tiltag er også nødvendige fremadrettet, hvis netselskaberne skal fortsætte med at prioritere investeringerne, hvor udviklingen går hurtigst, og hvor behovet er størst, fortæller Jens Fossar Madsen.

Alle tal viser, at forbrugerne holder fast i de gode vaner, og det er vigtigt. For selvom vi investerer de steder i elnettet, hvor der er et behov, så er det klart, at hvis vi alle kan holde fast i de gode elvaner, så minimerer vi både spidsbelastningerne af nettet og behovet for at investere. Det giver i sidste ende den mindste elregning for forbrugerne,” siger Radius-direktøren.