Statsministeren besøger Radius’ batteri i Nordhavn

Partnerskabet EnergyLab Nordhavn var vært for Mette Frederiksen, da hun fik besøg af den lettiske statsminister Arturs Karinš. Her blev de præsenteret for fremtidens energiløsninger og grønne omstilling – bl.a. Radius’ batteriinstallation.

Radius Elnet har gennem flere år testet fremtidens batteriteknologi i projektet ’EnergyLab Nordhavn’, som siden 2015 har udviklet løsninger og metoder til bæredygtige og fleksible energisystemer i fremtidens byer.

Ministerbesøget den 31. januar 2020 viser vigtigheden af projektet og de resultater, der er kommet ud af det. Danmark og Letland er gode samarbejdspartnere med et fælles ønske om at styrke den grønne omstilling i vores nærområde og i Europa generelt. Klimapolitik og den grønne dagsorden i EU var derfor på dagsordenen i forbindelse med mødet mellem de to statsministre.

Fremvisning af batterirummet

De to statsministre blev først vist rundt i projektets showroom på Sundmolen, der præsenterer projektets løsninger og deres betydning for den grønne omstilling. Herefter gik turen til Århusgadekvarteret, hvor et par udvalgte, konkrete løsninger i projektet blev vist frem.

Den ene var Radius’ batteriinstallation i P-hus Lüders, som er Danmarks første store batteri i et bynært miljø, der er sat i drift. Med det har vi bl.a. demonstreret, hvordan vi kan lagre overskudsenergi fra vedvarende energikilder, og hvordan vi kan stabilisere og udjævne spidsbelastninger på det lokale elnet.

Batteriinstallationen var et af besøgets hovedattraktioner, da det netop viser et konkret eksempel på et lagringssystem for vedvarende energi. Interessen var stor og spørgsmålene mange – ikke mindst fra den lettiske statsminister.

Ole Michael Pedersen, Technical Asset Analyst hos Radius, fortæller:

’Det er spændende, at der vedbliver at være så stor interesse omkring vores indsats i EnergyLab Nordhavn-projektet, og vi er naturligvis stolte over at kunne vise vores batteri frem for de to statsministre. Vi har gennem års arbejde med batteriet opnået nogle konkrete løsninger og gode læringer, som vi meget gerne vil formidle videre til politikerne. Vi ved jo, at batterier kommer til at spille en væsentlig rolle i de kommende års grønne omstilling’.

Fra venstre: Jacob Østergaard, professor på DTU og tidligere medlem af Energikommissionen og vært for de to statslederes besøg i Nordhavn, Arturs Karinš, Letlands statsminister og den danske statsminister Mette Frederiksen.

EnergyLab Nordhavn fortsætter som en lokal forening

Forsknings- og demonstrationsprojektet er ved at nå sin afslutning. Med udgangspunkt i det eksisterende el- og fjernvarmenet i København samt en række bygninger i Nordhavn har projektet vist, hvordan fremtidens intelligente energisystem kan se ud.

EnergyLab Nordhavn fortsætter fremover som en lokal forening, der fortsat vil mødes med interessenter og samarbejdspartnere inden for området bæredygtig byudvikling. Løsningerne er blevet implementeret i andre dele af København, og de kan med tiden skaleres til hele storbyer over alt i verden.

Om EnergyLab Nordhavn

Projektet ’EnergyLab Nordhavn – nye energiinfrastrukturer i byer’ startede i 2015.
Projektet har brugt Nordhavn som et levende storbylaboratorium og demonstreret, hvordan man kan sammentænke el, varme, energieffektive løsninger og elektrisk transport i et intelligent, fleksibelt og optimeret energisystem.

Projektets partnere er DTU, Københavns Kommune, By & Havn, HOFOR, Radius, ABB, Danfoss, Nerve Smart Systems, COWI, METRO THERM, Glen Dimplex og PowerLabDK-faciliteterne. Projektet er støttet af EUDP.