Af Jens Fossar Madsen, adm. direktør i Cerius-Radius
Den grønne omstilling går ikke hurtigt nok. Til trods for en krig på kontinentet og et ønske om at blive fri af den russiske gas, så er elektrificeringsgraden slet ikke høj nok, og vi er nødt til at have debatten om, hvordan vi accelererer udviklingen til glæde for klimaet og vores sikkerhed.
Den øgede elektrificering skal drives af efterspørgsel, og den er heldigvis voksende. Men vi er nødt til at se på rammerne for energisektoren, og hvordan alle de mange forskellige aktører kan lykkes med at øge produktionen, øge kapaciteten i transmissions- og distributionsnettet og i sidste ende imødekomme den øgede efterspørgsel på forbrugssiden. Skal vi i mål med den opgave, er der brug for smidigere processer for alle involverede.
Vi skal have speedet processerne op for blandt andet miljøgodkendelser, udbudsreglerne skal matche den virkelighed vi står midt i, og generelt skal sagsbehandlingen hos myndighederne gå meget hurtigere. For den geopolitiske situation og klimaet kalder på, at problemet løses i topfart, men det er svært at nå, når aktørerne tynges af overimplementerede regler og unødvendigt lange ventetider.
Vi skal turde gå forrest
Selvom der er udfordringer forbundet med en hurtig elektrificering af samfundet, så har vi i Danmark gode eksempler på, hvordan økonomisk regulering af netselskaber kan understøtte hastighed. Ansvaret for udbygningen af fremtidens elnet ligger nemlig entydigt hos os i netselskaberne, og jeg deler de danske politikeres tro på, at effektiv udbygning og prioritering af investeringer ikke løses gennem flere regler og godkendelsesprocedurer.
Mit håb er, at denne filosofi bliver videreført på EU-niveau, og at danske politikere kan medvirke til at lempe bureaukratiet både for netselskaberne og energisektorens øvrige aktører. Min frygt er dog, at man på europæisk plan vil øge detailreguleringen af energibranchen i et forsøg på at udvise handlekraft, hvilket kun vil øge kompleksiteten og blandt andet forlænge tidslinjen for udbygningen af elnettet til fremtidens behov gennem langtrukne processer og godkendelser.
Faktum er, at ingen i energibranchen ønsker, at den grønne omstilling trækker ud, og i Cerius-Radius er der intet, vi hellere vil end at tilslutte nye kunder og bygge fremtidens elnet. Vi er bevidste om opgavens omfang, så nu handler det om at geare vores produktionsapparat til kunne løse den. Her kan vi gøre endnu mere selv, og vi er ikke der, hvor vi skal være. Men vi arbejder målrettet på det.
I Cerius-Radius og vores fælles driftsselskab Nexel skal vi de kommende fem år bygge tyve omfattende områdeløsninger med store transformerstationer, og hertil kommer alle vores mange projekter, hvor vi går i jorden for at udbygge og forstærke kapaciteten i nettet på tværs af hele vores forsyningsområde. Det er en væsentlig forandring fra tidligere, hvor elforbruget mere eller mindre var uændret fra år til år, og hvor vores kerneopgave var at drifte et robust elnet med de eksisterende kabler i jorden.
For at sikre at vi udvikler vores organisation og styrker vores eksekveringsevne til at løse opgaven, som vi kigger ind i, har vi iværksat en række initiativer. Vi har gennemgået en betragtelig opmanding i vores distributionsområde, og vi er ca. 100 flere kolleger end for et år siden. For at sikre en høj eksekveringsevne har vi også gennemført en række store udbud, så vi sikrer en stærk forsyningskæde på de vigtigste komponenter til at udbygge elnettet. Hertil kommer, at vi har indgået aftaler med vigtige samarbejdspartnere og entreprenører, som deler vores ambitioner om en hurtig og ansvarlig udbygning af elnettet til fremtidens behov. Og vi arbejder målrettet på, at vores organisation understøtter den gode kundedialog og de mest effektive tilslutningsprocesser. Der er vi desværre ikke i mål endnu, og vi skal helt sikkert gøre endnu mere.
Hold øjnene på bolden
Elnettet i dag kan ikke håndtere den energimængde, som skal løbe igennem nettet om ti år. Derfor står Danmarks netselskaber og det nationale transmissionsselskab Energinet med en opgave af historiske dimensioner. Planen er klar, og arbejdet er i fuld gang, men med de rette rammer kan gå endnu stærkere, end tilfældet er i dag.
Derfor skal vi have ryddet op i den omfattende regeljungle, og vi skal hele tiden huske på, hvad vores fælles opgave er: En hurtig omstilling af energisystemet til glæde og gavn for både elkunder, sikkerheden, samfundet og klimaet.