Effektbetaling - en ny tariferingsmetode for større kunder

Fra 1. januar 2025 indfører Radius en ny tariferingsmetode for kunder, der er tilsluttet på 10 kV-spændingsniveau og derover.

Et stadig mere elektrificeret samfund kalder på en aktiv og intelligent udnyttelse af den eksisterende infrastruktur. Dertil øger det stigende effekttræk presset på elnettet, der gør, at vi skal investere i yderligere forstærkninger af elnettet.

Radius indfører derfor en ny tariferingsmetode baseret på effekttræk for kunder, der er B-høj og derover – det vil sige kunder med 10 kV-spændingsniveau og derover. 

Kunder tilsluttet højere spændingsniveauer er typisk så store, at dele af elnettet er bygget helt eller delvist til dækning af deres specifikke effektbehov og omkostninger til at sikre en stabil og pålidelig levering af høj effekt til deres tilslutningspunkter bliver ikke tilstrækkeligt afspejlet i den hidtidige tariferingsmetode, som består af ren kWh-betaling.

Effektbetaling er belastningsbetaling

Fra den 1. januar 2025 indfører vi en mere fair og retvisende tarif i form af en effektbetaling for brug af elnettet. Effektbetaling er en betaling i forhold til det maksimale træk udtrykt i kW, som en kunde har i løbet af et år.

Effektbetalingen vil blive opkrævet i kombination med den velkendte forbrugstarif udtrykt i kWh. Effektbetaling afspejler de faste omkostninger ved den effekt, som større kunder faktisk råder over. Til gengæld vil de samme kunder betale en lavere, tidsdifferentieret kWh-tarif.

25% og 75%

25 % af betalingen flyttes fra forbrugstariffen til effektbetaling udtrykt i kW. De resterende 75 % vil fortsat blive opkrævet på basis af kWh-forbruget til en lavere, tidsdifferentieret tarif. Den samlede opkrævning hos de enkelte kundegrupper ændrer sig ikke.

Beregning af effekttræk og pris

Med effektbetaling bliver tariferingen samlet set mere omkostningsægte end en forbrugsafhængig tarif, fordi den sikrer, at kunderne betaler for den kapacitet der trækkes på.

Betalingen opkræves hver måned på basis af kundens maksimale effekttræk. Det maksimale effektræk beregnes dynamisk som et gennemsnit af de 10 højeste timeværdier de seneste 12 måneders. Det beregnede gennemsnit udtrykker kundens effekttræk og udgør kundens afregningsgrundlag som ganges med prisen pr. kW pr. måned for at få månedens effektbetaling.

Effektbetalingen bliver således fastlagt på baggrund af kundens maksimale effekttræk løbende over de seneste 12 måneder.

Figuren ovenfor illustrerer beregningsprincippet, hvor der beregnes et gennemsnit af de 10 mest belastede timer i de seneste 12 måneder. I eksemplet på figuren ses det at gennemsnittet er beregnet til 1.492 kW, som danner grundlag for kundens betaling.

Omkostningsægte og strategisk nødvendigt

Formålet med at indføre effektbetaling er at udnytte elnettet smartere og sikre at kunderne i højere grad betaler de omkostninger de giver anledning til. Med effektbetaling giver vi samtidig de større kunder et incitament til at begrænse – eller i det mindste betale for – den kapacitet, de ønsker at have til rådighed. Det hjælper til at sikre at elnettet udnyttes bedre og i tråd med kundernes ønsker og præferencer.

Metoden er godkendt af Forsyningstilsynet.

Hent Green Power Denmarks branchevejledning med det lovmæssige grundlag for effektbetaling som PDF

Læs pressemeddelelsen udsendt 9. september 2024 her