Ting der påvirker dit forbrug

Små ændringer i din hverdag kan påvirke dit elforbrug

Det sker nogle gange, at dit elforbrug er højere eller lavere end det, du oprindeligt forventede. Det kan der være flere grunde til. Herunder kan du se nogle af de situationer, som kan påvirke dit elforbrug, og læse om, hvad du kan gøre.

Hvis dit elforbrug ændrer sig

Den årlige måleraflæsning er vores eneste mulighed for at sikre, at det forbrug, du er blevet afregnet for, passer med det, du har brugt. Modtager vi ikke din aflæsning, vil vi beregne dit forbrug ud fra et skøn, og det kan i nogle tilfælde betyde, at du får acontoregninger og årsopgørelse det kommende år, der ikke passer med dit faktiske forbrug.

Hvad skal du gøre?

 • Afgiv altid din måleraflæsning, når du modtager brev om aflæsning.
 • Har du glemt det, skal du hurtigst muligt aflæse din måler og ringe til os på 70 20 48 00, så vi kan give din elleverandør det korrekte forbrug.
 • Hvis du har fået en fjernaflæst elmåler sat op, så får vi dine måledata automatisk.

Når du flytter ind i en ny bolig, overtager du et forventet forbrug baseret på den tidligere ejers forbrug. Det betyder, at der både kan have været flere eller færre i husstanden, ligesom de kan have haft helt andre forbrugsvaner end dig. Derfor er det vigtigt at få tilpasset dit forventede forbrug ved indflytning – det kan både vi og din elleverandør hjælpe dig med.

Hvad skal du gøre?

 • Aflæs din måler en gang om dagen i en uge og herefter en gang om måneden. Husk at skrive dine aflæsninger ned.
 • Er der stor forskel på dit reelle og forventede forbrug, bør du ringe til os eller din elleverandør og få reguleret dit forventede forbrug og dermed dine acontoregninger.

Er der en eller flere i din husstand, der er på barsel, er gået på pension eller har mistet sit arbejde, så vil der typisk være nogen hjemme i mange flere timer i døgnet end normalt. Det kan betyde, at der bliver brugt mere el, end der plejer, og du kan derfor forvente at skulle betale ekstra i forbindelse med din årsopgørelse, hvis du ikke får tilpasset dit forbrug.

Hvad skal du gøre?

Forventer du, at du vil bruge mere strøm fremover, bør du holde øje med, hvor meget strøm du bruger og regulere dit forbrug. Så undgår du en uventet ekstraregning ved næste årsopgørelse.

 • Hold øje med dit forbrug i en måned. Aflæs i første omgang din elmåler dagligt i en uge og herefter en gang om måneden. Husk at skrive dine aflæsninger ned.
 • Er der stor forskel på dit reelle og forventede forbrug, bør du ringe til os på 70 20 48 00 eller til din elleverandør og få tilpasset dit forventede forbrug og dermed dine acontoregninger.

Dit næste års forventede forbrug er baseret på dette års forbrug. Har dit forbrug været højere det seneste år, vil næste år automatisk være tilpasset.

Sætter du en elvarmer op i et rum i en kort periode f.eks. over vinteren, kan det have stor betydning for dit samlede elforbrug i løbet af året. Ligeledes kan du have brugt ekstra meget strøm i en periode, hvis du f.eks. har haft opsat en affugter i forbindelse med en vandskade.

Hvad skal du gøre?

 • Er dine ændringer permanente, vil dit forbrug det kommende år være tilpasset seneste års forbrug, og du behøver derfor ikke at gøre noget. Har det derimod været en midlertidig løsning, bør du ringe til os og få reguleret dit kommende års forventede forbrug, så du ikke betaler for meget på dine kommende acontoregninger.
 • Hold øje med dit forbrug, og aflæs din måler dagligt i en uge og herefter en gang om måneden. Husk at skrive dine aflæsninger ned.
 • Er der stor forskel på dit reelle og forventede forbrug, bør du ringe til os på 70 20 48 00 eller til din elleverandør og få tilpasset dit forventede forbrug og dermed dine acontoregninger.

Flytter børnene hjemmefra, flytter nogen ind, eller oplever du f.eks. en skilsmisse eller lign., så der bliver flere eller færre personer i din husstand, ændrer dit forbrug sig normalt også. Dit næste års forventede forbrug er baseret på dette års forbrug. Har I brugt mere eller mindre el dette år, vil næste år automatisk være tilpasset dette forbrug.

Hvad skal du gøre?

 • Er dine ændringer permanente, vil dit forbrug det kommende år være tilpasset seneste års forbrug, og du behøver derfor ikke at gøre noget. Har det derimod været midlertidigt, bør du holde øje med dit forbrug i ca. en måned.
 • Er der stor forskel på dit reelle og forventede forbrug, bør du ringe til os på 70 20 48 00 eller til din elleverandør og få tilpasset dit forventede forbrug og dermed dine acontoregninger.

En varmepumpe forøger eludgiften, men giver samtidig en besparelse på andre områder. En varmepumpe laver nemlig tre gange så mange kWh varme, som den forbruger.

Hvad skal du gøre?

Dit forbrug det kommende år vil være tilpasset det seneste års forbrug, og du burde derfor ikke behøve gøre noget. Det kan dog være en god ide at holde øje med dit forbrug i ca. en måned.

 • Hold øje med dit forbrug, og aflæs din måler dagligt i en uge og herefter en gang om måneden. Husk at skrive dine aflæsninger ned.
 • Er der stor forskel på dit reelle og forventede forbrug, bør du ringe til os på 70 20 48 00 eller til din elleverandør og få tilpasset dit forventede forbrug og dermed dine acontoregninger.
 • Hvis du har spørgsmål eller er i tvivl, er du velkommen til at ringe til Kundetilslutninger på 72 10 46 00.

Har du i løbet af året haft gang i større byggeprojekter, vil det oftest give et øget elforbrug. Har du bygget til med ekstra rum, vil det som regel have betydning for dit årsforbrug fremover.

Hvad skal du gøre?

 • Hold øje med stigninger i dit forbrug i forbindelse med byggearbejdet, sådan at det ekstra forbrug kan trækkes fra i næste års forventede forbrug – hvis du er færdig med at bygge til den tid.
 • Har du lavet en tilbygning, bør du desuden være opmærksom på at få justeret dit forventede forbrug, så du ikke får en ubehagelig overraskelse næste år.

Har du skiftet gamle hvidevarer som køleskab, fryser og vaskemaskine ud med nyere, mere energieffektive apparater, så vil du forhåbentlig opleve en besparelse på din elregning. Har du omvendt fået tv i flere rum eller fået spilkonsoller eller andet, så vil du nok opleve en stigning i dit elforbrug.

Hvad skal du gøre?

 • Dit forbrug det næste år vil være tilpasset sidste års forbrug, så har du haft de nye apparater i længere tid, burde dit forventede forbrug passe.
 • Det kan dog være en god ide at holde øje med dit forbrug. Er der stor forskel i forhold til dit tidligere forbrug, bør du ringe til os på 70 20 48 00 eller til din elleverandør og få tilpasset dit forventede forbrug og dermed dine acontoregninger.

Husk at slukke på stikkontakten til apparater som tv, spilkonsoller og andet, der står på standby. Der kan være helt op til 800 kr. at spare om året alene ved, at disse er helt slukket, når du ikke bruger dem.

Hvad kan jeg gøre ved det?

Det er altid en god ide at holde øje med dit elforbrug. Får du en regning, der er meget højere eller lavere end forventet, kan du overveje, hvad der er årsagen til ændringen. Herunder får du også nogen tips til at spare på strømmen.

Tips til at spare på strømmen

Når du bager, så sæt kagen i en kold ovn. Tænd for ovnen når du sætter kagen ind, og sluk 5 til 10 minutter før den er færdig – så sparer du op til 25 %.  Du kan også spare på strømmen, ved at matche kogeplader og gryder bedre. Hvis du bruger for små gryder i forhold til kogepladerne, kan det øge dit elforbrug ved tilberedningen med op til 50 %.

Vent med at vaske tøjet, til det er beskidt, og sænk temperaturen. Færre vaske sparer energi, vand og tid. Hvis du bruger koldtvandsvaskepulver og skruer 20 oC ned for temperaturen, bruger vaskemaskinen 60 % mindre energi.

Du sparer også cirka 5 kr, hver gang, du bruger tørresnoren i stedet for tørretumbler.

Du sparer cirka 35 kr. om året pr. oplader, hvis du hiver opladeren ud af stikket, når mobiltelefonen eller den bærbare pc er ladet op. 

Hårde hvidevarer med A+ og A++ er de mest energieffektive. Hvis du har hårde hvidevarer, der er ældre end ti år, kan det sandsynligvis betale sig at udskifte dem.

Sluk dine halogenlamper ved stikkontakten, ikke på lampens egen kontakt, ellers bruger transformeren også strøm, når lyset er slukket. 

Skift også gerne til sparepærer, der bruger 75 % mindre strøm end glødepærer.

Hver gang du sænker temperaturen i din bolig med én grad, sparer du 5-6 % af det energiforbrug, du bruger på opvarmning. Overvej efterisolering – særligt i forbindelse med ombygning eller renovering. Vær omhyggelig, hvis du gør det selv – forkert udført isolering kan give råd og svamp.

Hvis du ikke allerede har en A-mærket cirkulationspumpe, så kan du spare op imod 8000 kr. på elforbruget om året ved at skifte til en A-mærket.

Husk at slukke for dine elektriske apparater, når du kan. Standby-forbruget udgør op til 10 % af elforbruget i private hjem.

SparEnergi.dk kan du finde mange flere informationer om energibesparelser.  Via Energisparesiden.dk kan du undersøge om dit energispareprojekt kan opnå tilskud fra et energiselskab.