Kommentar: Elnettet er afgørende brik i fremtidens fjernvarme

Af Jens Fossar Madsen, adm. direktør i Cerius-Radius. Se også debatindlægget her.

Når fjernvarmeselskaber i højere og højere grad lader deres produktion elektrificere med store varmepumper og enorme elkedler, så er et stærkt elnet afgørende for, at selskaberne kan forsyne deres varmekunder. 

Derfor skal vi være dygtige til at tale sammen på tværs af sektorer, hvis den grønne omstilling af fjernvarmen skal realiseres i et højt tempo.

For når et varmeværk elektrificeres – eller etableres fra ny, så er det ikke sjældent, at det medfører et større effektbehov fra elnettet, end hele det omkringliggende område har i forvejen. 

Det betyder omfattende udbygninger af elnettet med nye transformerstationer og kabelstrækninger, og i nogle tilfælde vil det også kræve, at det statslige transmissionsselskab, Energinet, forstærker elnettets hovedårer, som vores distributionsnettet er koblet op på.

Heldigvis ved fjernvarmeselskaber – om nogen – at store infrastrukturprojekter er komplekse at gennemføre. Arealerhvervelse, lokalplaner, miljøgodkendelser og andre tilladelser såvel som pressede markeder for komponenter, graveydelser er noget, både vi og fjernvarmeselskaberne skal håndtere for at kunne servicere vores kunder.

Men der er yderligere en lighed som er værd at hæfte sig ved: Både fjernvarme- og elnetselskaber skal sikre sig, at der er et kundegrundlag for de mange millioner dyre anlæg, vi bygger. 

Fjernvarmeselskabet skal sikre sig, at de opnår en tilstrækkelig tilslutningsgrad, før de endeligt beslutter at bygge fjernvarmeværket, og først derefter ved vi som elnetselskab, om vi har kundegrundlaget for udvidelse af transformer- og kabelkapacitet til tilslutning af fjernvarmeværket.

En ny tidsplan
Derfor skal elnetselskabernes udbygning tænkes ind i fjernvarmeværkernes tidsplan, og den tidlige dialog om tilslutningsløsning er afgørende. Der kan nemlig være meget forskellige tidsperspektiver afhængigt af fjernvarmeværkets størrelse og placering.  

I de tilfælde hvor elnetudbygningen strækker sig over flere år, vil vi i vores dialog med fjernvarmeselskaberne gerne se på, hvilke løsninger der kan bringes i spil i mellemtiden. 

Kan fjernvarmeselskabet for eksempel starte med et mindre effektbehov og benytte den eksisterende kapacitet i elnettet, indtil udbygningen af kapaciteten står færdigt? 

Denne løsning har vist sig som et godt match med mange fjernvarmeselskaber, da udrulningen af fjernvarmen også tager tid, og derfor kan processerne i nogle tilfælde sagtens gå hånd i hånd.

En anden mulighed er tilslutning med begrænset netadgang (BNA).  Det giver nogle gange mulighed for at blive forsynet tidligere, hvis man som fjernvarmeselskab kan leve med, at der kan skrues ned eller slukkes for forsyningen, hvis kapaciteten skal bruges til at forsyne de øvrige kunder.

Mange fjernvarmeselskaber kan godt se sig selv i denne løsning, da det opvarmede vand i deres store elkedler kan opbevare energi i de perioder, hvor selskabets strømforsyning er afbrudt.

Opgaven er fælles
I Cerius-Radius har vi et tæt samarbejde med Dansk Fjernvarme, og i efteråret præsenterede vi sammen publikationen ‘Sæt strøm til fjernvarmen’, som giver fjernvarmeselskaberne en grundig gennemgang af, hvad det kræver at tilslutte sig elnettet, og hvordan vi sikrer det bedste samarbejde med kommuner og rådgivere.

Derudover har vi haft en opsøgende dialog med de fleste fjernvarmeselskaber i vores forsyningsområde, for at få indblik i deres planer og for at få startet dialogen op så tidligt som muligt.

For samarbejde er unægtelig vejen til den hurtigste tilslutning, og selvom netselskaberne sørger for, at der kommer de rigtige kabler i jorden, så løser vi ikke opgaven alene. 

Alle skal vide, hvad der forventes af dem i processen, for ellers opstår der spildtid, og det er hverken til gavn eller glæde for kunden eller den grønne omstilling.