Mellemstore tilslutninger
Ved mellemstore tilslutninger følger vi den proces, som du kan se herunder. Processen er den samme, uanset om der er tale om en helt ny tilslutning eller udvidelse af en eksisterende installation.
Tilslutningsprocessen bliver mest effektiv, hvis du er hurtig til at besvare henvendelser og tilvejebringe de nødvendige tekniske oplysninger, som vi efterspørger. Det er også væsentligt, at du undgår at ændre på projektet undervejs.
Eksempler på mellemstore tilslutninger:
- Lynladere
- Udstykning af nyt boligområde
- Nyopførte større etage- eller erhvervsejendomme
- Produktions- og energilageranlæg
Som tommelfingerregel omfatter gruppen alle tilslutninger og udvidelser, hvor der ønskes et leverings- eller indfødningsomfang fra 125 kW til 5 MW.
Overblik: Proces for tilslutning
1.1 I udarbejder jeres projekt, evt. i samarbejde med rådgiver.
1.2 Hvis I har brug for oplysninger fra os i den tidlige fase, indsamler I dem via Anmod om dialog.
2.1 Når projektet er konkret og endeligt afklaret, udfylder I Anmod om forsyning.
2.2 Hvis jeres anmodning om forsyning indeholder alle de nødvendige oplysninger, opretter Radius et projekt.
2.3 Vi beregner, hvor anlægget kan tilsluttes, og udarbejder en nettilslutningsaftale.
2.4 I underskriver nettilslutningsaftalen, hvorefter vi går i gang med etablering af forsyningen.
3.1 Vi går sammen med entreprenører i gang med det nødvendige arbejde for, at anlægget kan tilsluttes.
3.2 Jeres elinstallatør tilmelder anlægget på ISB.
3.3 I indsamler og fremsender dokumentation på, at anlægget overholder de tekniske krav.
4.1 I vælger en elleverandør.
4.2 Jeres elinstallatør færdigmelder projektet via ISB og aftaler tid for opsætning af elmåler.
4.3 Vi tillader spændingssætning af jeres anlæg, og elmåleren monteres.
4.4 Hvis der skal foretages test, fortsætter processen til fase 5. Hvis der ikke skal foretages test, og alt jeres tekniske dokumentation er leveret og godkendt, sættes jeres anlæg i drift.
OBS: Denne fase gælder kun for anlæg, der skal gennemgå test. Det gælder f.eks. batterier og elproducerende anlæg. Hvis dit anlæg ikke skal testes, slutter din tilslutningsproces med fase 4.
5.1 Når I har dokumenteret, at anlæggets tekniske egenskaber er i overensstemmelse med de tekniske krav, tildeler vi jer en midlertidig nettilslutningstilladelse (ION) for anlægget.
5.2 Under ION’en skal I afprøve og dokumentere nogle af anlæggets tekniske egenskaber.
5.3 Når vi har godkendt jeres afprøvninger, tildeler vi jer en endelig nettilslutningstilladelse (FON) for anlægget.
5.4 Jeres anlæg er nu fuldt tilsluttet.
Har du brug for en printvenlig version? Download PDF-version af processen her.
Læs mere om faserne her
Fase 1: Definer jeres projekt
I denne fase udarbejder du som kunde et projekt, evt. i samarbejde med en rådgiver. Her er det væsentligt, at I sørger for at konkretisere projektet så meget som muligt, da vi så kan behandle jeres henvendelse i fase 2 på den bedst mulige måde. Du kan med fordel allerede her sætte dig ind i, hvilke tekniske krav for nettilslutning der stilles til dit anlæg. Du finder de tekniske krav hos Green Power Denmark.
Når du har samlet oplysninger og defineret dit projekt, er du klar til at indsende en anmodning om forsyning via vores formular. Formularen er kun for de projekter, som er klar til og hurtigst muligt ønsker at indgå en nettilslutningsaftale. Dette kræver, at projektet er konkret, og at du er klar til at forpligte dig på følgende parametre:
- Placeringen af anlæg
- Anlæggets kapacitet
- Nærmere tekniske forhold og ønsker til tilslutning.
Hvis du har brug for oplysninger fra os for at kunne konkretisere dit projekt, tager vi gerne en tidlig dialog om dit projektforslag. Kontakt os via formularen Anmod om dialog.
Fase 2: Fastlæggelse af tilslutning
Når vi har modtaget en konkret anmodning om forsyning, vil vi oprette et projekt og tildele det en anlægsspecialist. Anlægsspecialisten fastlægger en tilslutningsløsning på baggrund af dine oplysninger og i dialog med dig.
Vi tilbyder en række forskellige tilslutningstyper, alt efter dit behov og den konkrete elnetsituation i det aktuelle område. Du kan læse mere om tilslutningstyperne her.
Tilslutningsløsningen beskrives i en nettilslutningsaftale. Her fastlægger vi bl.a. størrelsen på tilslutningsbidraget, forventet idriftsættelsestidspunkt og de øvrige vilkår og tekniske krav for nettilslutningen, som du som kunde og vi som elnetselskab forpligter os på ved underskrift af aftalen. Af aftalen fremgår også, hvor du skal tilsluttes henne, altså dit tilslutningspunkt. Du skal selv forbinde din installation med det anviste tilslutningspunkt.
Det oplyste idriftsættelsestidspunkt afhænger af, hvor du får anvist et tilslutningspunkt, samt hvilke dele af elnettet der skal udbygges eller forstærkes.
Du kan som kunde eller rådgiver gøre processen så effektiv som mulig ved at levere svar og oplysninger så hurtigt og præcist som muligt og ved at undgå at ændre på projektet undervejs.
Kan din tilslutning komme i flowproces?
For mellemstore tilslutninger skelner vi mellem enkle sager, der kan løses i et standardiseret forløb og de mere komplekse tilslutninger, som kræver individuelle løsninger.
Standardiserede mellemstore tilslutninger
Simple tilslutninger kan vi gennemføre inden for rammerne af vores flowproces. Flowprocessen sikrer dig en hurtig håndtering af tilslutningen, hvor du og din rådgiver selv bidrager til en effektiv arbejdsgang. Du kan læse her, hvad der skal til for at komme i flowproces.
Vi tilstræber at gennemføre tilslutninger i flowprocessen inden for 6 måneder fra, at vi har modtaget det nødvendige materiale fra dig, og vi har vurderet og fremsendt meddelelse til dig/din rådgiver om, at sagen forventes at kunne håndteres i en flowproces. Den endelige bekræftelse på, at sagen fra vores side kan forblive i flowproces, vil ske, når vi fremsender nettilslutningsaftalen til dig. Læs mere om, hvad en nettilslutningsaftale indeholder her.
Komplekse mellemstore tilslutninger
Komplekse tilslutninger kan ikke håndteres i flowprocessen. Eksempler på komplekse tilslutninger er, at der skal nedgraves nye kabler på længere eller svært tilgængelige strækninger, eller at du som kunde ønsker, at netstationen bliver integreret i din bygning.
Ved komplekse tilslutninger er der en individuel dialog om tidsplanen.
Fase 3: Etablering
Når nettilslutningsaftalen er indgået, går vi i gang med at etablere den elnetinfrastruktur, som er nødvendig for, at dit anlæg kan blive tilsluttet.
Hvis det ikke er sket tidligere i processen, er det vigtigt, at du tilknytter en elinstallatør til projektet, og at elinstallatøren opretter en sag i ISB.
I denne fase er det også vigtigt, at du går i gang med at dokumentere, at de tekniske krav for projektet er overholdt. Gå i gang så tidligt som muligt, da dokumentationen skal fremsendes og godkendes af os, før du kan sætte anlægget i drift.
Fase 4: Idriftsættelse
Vi giver dig besked, når vi har færdiggjort forsyningen til projektet. Det er vigtigt, at din elinstallatør giver os besked via ISB, når han har færdiggjort din del af tilslutningsløsningen (f.eks. din stikledning).
Så snart både dit og vores anlæg er udbygget, og du har valgt en elleverandør, aftaler vi et nærmere tidspunkt for tilslutning, måleropsætning og idriftsættelse.
Vi skal have godkendt den tekniske dokumentation for dit anlæg, inden det kan idriftsættes. Dette vil vores anlægsspecialist lede dig igennem.
Hvis dit anlæg tilsluttes på 10 kV eller højere, skal vi også indgå en sammenkoblingsaftale inden idriftsættelsen. Sammenkoblingsaftalen giver dig tilladelse til at spændingssætte anlægget ved brug af vores elnet.
Fase 5: Test af anlægget
OBS: Denne fase gælder kun for anlæg, der skal gennemgå test. Det gælder f.eks. batterier og elproducerende anlæg. Hvis dit anlæg ikke skal testes, slutter din tilslutningsproces med fase 4.
Denne fase fokuserer på at sikre, at dit anlæg ikke påvirker elnettet og de øvrige kunder negativt. Hvis dit anlæg ikke overholder de tekniske krav, kan det medføre blink eller flimren i elforsyningen til dine naboer, eller i værste fald utilsigtede afbrud. Derfor skal anlægget testes for at sikre, at anlægget overholder alle krav, og at alt er indstillet korrekt.
Før du må bruge dit anlæg, skal du have en endelig nettilslutningstilladelse til drift af anlæg, som forudsætter dokumentation og prøvning af dit anlæg. Vi benytter de overordnede krav fra Green Power Denmark. De specifikke krav afhænger af, hvilken type anlæg du tilslutter, og vil fremgå af din nettilslutningsaftale.